U bent hier: Home | Over ons | De kurkenman

De kurkenman

Oh nee! Riep zijn moeder toen hij op een zonnige namiddag in augustus werd geboren. Natuurlijk was zij blij met een zoon na drie dochters ze was namelijk bang dat hij net, als een lange reeks in de generatie voorafgaand, de bouw in zou gaan. Wel een bouwkundige opleiding maar besloot toch iets heel anders te gaan doen. Hij ging in kurk. Wijnand van der Weijden, voorzitter van Décork, vertelt aan Agnes Hathazi zover zijn passie: kurk.

Toen ik zo’n vijfentwintig jaar geleden tijdens mijn studie een bijbaan vond bij Décork, was kurk voornamelijk bekend door wat er in een fles onder zat. Dat is nu wel anders. Ik heb in die vijfentwintig jaar inmiddels zo’n 20.000 kilometer kurk gelegd. Het was juist de onbekendheid van kurk die zijn belangstelling prikkelde. Na zijn opleiding werd het bijbaantje een vaste baan en leerde hij in enkele jaren de geheimen van kurk. Daarna wordt hij bedrijfsleider in de Décork vestiging in Den Haag. Als zich na een paar jaar de gelegenheid zich voordoet om deze zaak over te nemen aarzelt hij geen moment. De kurk heeft hem te pakken.

Op een zaterdag ochtend stap ik zijn fraaie showroom binnen. Kurk?
Zeg ik vragend “Goedemorgen” roept hij hartelijk. Ga zitten, ik zal het je vertellen. Een spraakwaterval breekt los waarin je de connaisseur herkent. Verkoper of man met een boodschap? Pakweg twintig jaar geleden was kurk nog een relatief onbekend product, tegenwoordig heeft onze website ervoor gezorgd dat steeds meer mensen duidelijk wordt dat kurk als vloerbedekking vele mogelijkheden biedt. En natuurlijk verstaan onze mensen het vak en kennen ze hun product. Ze hebben allemaal iets gemeen, een passie voor kurk en het lef om te ondernemen en nieuwe dingen te proberen. Eigenlijk is dat de reden waarom we deze vereniging zijn begonnen. We waren lid van een franchise organisatie en voelden ons beperkt in individuele initiatieven. We kwamen voor de eerste keer bij elkaar in een zaaltje van een horeca gelegenheid waar we hebben besloten dat we samen sterk zijn en er werd een voorzitter gekozen. Dat werd ik. We komen nu regelmatig bij elkaar niet meer in een zaaltje maar in één van onze Décork vestigingen. Hierdoor kunnen wij nieuwe ontwikkelingen en bijzonderheden van elkaar overnemen.

Zo heeft onze vereniging gestalte gekregen. We bundelen onze krachten en ideeën en zetten deze om in een klantgerichte persoonlijke aanpak. Zoveel mensen, zoveel wensen en wij vinden het een uitdaging om daarop in te spelen. Maar ook om zelf nieuwe technieken of toepassingen te ontwikkelen niets staat stil, de markt beweegt altijd. Jonge stellen worden ouders, hun ouders worden opa’s en oma’s en die kinderen weer jonge stellen. Iedere generatie heeft zijn eigen wensen.

Waarom ik de voorzitter werd? Misschien vanwege mijn duidelijke stem of mijn praktische manier van denken. Ik ben een doorzetter en heb hart voor de zaak.  Dat hebben ze trouwens allemaal maar als we met z’n allen aan de telefoon gaan zitten met een leverancier schiet dat niet op dus treedt ik op als vertegenwoordiger van de vereniging. Ik onderhandel bijvoorbeeld met leveranciers en fabriekanten want als wij voordeliger inkopen komt dat ten goede aan de klant. Maar…. We hebben ook kwaliteitsgaranties afgesproken, dus bodemprijzen en weggeef acties zul je bij ons niet meemaken. Kurk is een eerlijk product, natuurlijk gunnen wij onze klanten hun meevallertjes dat varieert van een fles onderhoudsmiddel tot aardige kortingen op speciale dagen. Innovaties, marketingprojecten zijn allemaal zaken die wij met elkaar bedenken. We inspireren elkaar en zoeken antwoorden op vragen van klanten. Als voorzitter begeleid ik de concrete plannen en zorg dat vergaderingen soepel verlopen en dat er beslissingen genomen kunnen worden.

Ik ben nu eenmaal een “doe het zelfer” bij ons thuis werd vaak geroepen “kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast”Met het motto, als je wat wilt moet je ervoor werken, ben ik groot geworden. Daarom leg ik veel van de vloeren die ik verkoop zelf. Ik kan een klant goed adviseren maar werk ook erg graag met mijn handen. Nee, veel vrije tijd blijft er niet over. Maar ik ga ook wel eens een weekje op vakantie………naar Portugal. Hij besluit met een conclusie dat hij niet sterk in het onthouden van de namen van zijn klanten maar weet vaak wel wat voor vloer er bij welk gezicht hoort.

terugdownload als pdfprint
informatie aanvragen
 
Telefoonnummer: 055 5222680 | info@decork.nl
Privacy Statement | Disclaimer | Eigenwijze.nl