U bent hier: Home | Kurk | Wat is kurk

Wat is kurk

Kurk is een nationaal product van Portugal. Meer dan 20% van de Portugese bossen bestaat uit kurkeiken, en er zijn duizenden mensen werkzaam in de kurkfabrieken. Vandaar ook dat de regering van Portugal in 1209 een wet heeft aangenomen met richtlijnen voor het ontbasten van de kurkeik om zodoende bescherming te kunnen garanderen.

Eén keer  in de negen jaar mag een kurkboom ontdaan worden van zijn bast. In diverse kurkmusea in Portugal is een goed tijdsbeeld te zien van de opkomst van het gebruik van kurk en hier wordt ook de grootte van deze industrie zeer duidelijk in kaart gebracht. Tijdens een verblijf in Portugal mag een bezoek aan een kurkmuseum zeker niet ontbreken.

Alhoewel alle kurk dat door Décork wordt gebruikt uit Portugal komt is het niet van oudsher het land waar de oorsprong van kurk vandaan komt. Uit opgravingen is gebleken dat de Egyptenaren al duizenden jaren geleden kurk gebruikten om dingen af te sluiten in hun graftombes. Later werd kurk ook gebruikt in Griekenland om de netten van de vissers te kunnen laten drijven, voor schoeisel en natuurlijk om flessen wijn en olijfolie af te sluiten.

De Griekse Teophrasto deed 100 jaar (v. Chr.) de ontdekking dat nadat de kurkbast voor de eerste maal verwijdert was er zeer spoedig weer een nieuwe bast werd gevormd die kwalitatief nog beter was dan de eerste.
De Romeinen ontwikkelden het product kurk nog verder en gebruikten het voor nog meer doeleinden. Enkele voorbeelden hiervan: isolatie voor daken, schoenen voor de winter en bijvoorbeeld reddingsvesten voor de vissers.

De grote introductie van kurk vond plaats door de Fransman Perignon zo rond 1640-1715 in de Champagnestreek. Hij vond het zeer vervelend dat de houten stoppers van de champagne flessen er regelmatig uitvielen., daarop maakte hij kurkstoppers met een verbluffend resultaat, dat resulteerde in een wereldwijd gebruik hiervan.  Rond 1891 werd kurk steeds meer gebruikt voor de scheepsbouw, de chemische en de automobielindustrie (pakkingen). Vanaf de jaren 60 werd kurk meer ontdekt als wanddecoratie en ook gebruikt voor het leggen van vloeren.

De kurkeik zelf ondervind hiervan geen schade dat blijkt wel uit zijn lange levensduur. Een leeftijd van 200 jaar is voor een kurkeik niet ongewoon. Voor vloerkurk wordt uitsluitend de 3e of latere peiling gebruikt welke beter is van kwaliteit en een dichtere structuur heeft.

De meeste kurkvloeren bestaan uit kurkgranulaat van gemalen kurk welke door verhitting en het smelten van de natuureik hars in kurk wordt samengeperst.  Deze laag wordt ook wel de backing genoemd. Over deze backing komt een fineerlaag met het patroon. Deze fineren hebben allerlei structuren doordat ze van verschillende delen van de kurkeik komen. Door een strenge selectie van Décork en onze leveranciers wordt door deze fineer alleen de mooiste en de beste kwaliteit kurk gebruikt. Op deze manier worden zowel de praktische als esthetische eigenschappen van een kurkvloer gewaarborgd.

terugdownload als pdfprint
informatie aanvragen
 
 
Telefoonnummer: 055 5222680 | info@decork.nl
Privacy Statement | Disclaimer | Eigenwijze.nl